top of page
  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Wix Google+ page

www.karamurseldeyim.com 

                                                                              www.facebook.com/karamurseldeyim                             

Mehmet ÖZALAY

Kurban Kesmek, FARZ mı, VACİP mi ?                                                                                                                                      

Her yıl Kurban bayramının yaklaşması ile birlikte Kurban Farz mıdır?  yoksa Vacib midir ? tartışması başlar. Ümmetin her Bayramın da veya özel günlerinin içini boşaltmak ve Müslümanların akıllarını bulandırmak için türlü türlü oyunlar oynatır batıl güçler. Bende bir araştırma yaptım ve sonuçlarını sizlerle paylaşmak istedim.Buyrun hep birlikte konuyu inceleyelim.

 

Kurban kesmeyi emreden Ayeti Kerime olduğuna göre kurban kesmek neden farz değil de vaciptir ?

 

Öncelikle farz-vacip tanımlarını açıklayalım:

 

Farz; Yapılması mutlak surette zorunlu (Allah cc. Tarafından emredilmiş) olan vazifelerden olup, farz-ı ayn ve farz-ı kifaye olarak da kısımları vardır.

 

Vacip;Yapılması şer’an kat’i derecede bir delil ile sabit olmamakla beraber her halükârda pek kuvvetli bir delil ile sabit bulunan şeydir. Bayram namazı, kurban, vitir gibi…

 

Söz konusu ayet-i kerimenin geçtiği süre Kevser suresidir. İlgili ayet-i kerimede “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” buyrulmaktadır.

 

İşte âlimlerimiz ayet-i kerimede geçen kurban kes (nahr) ifadesini farklı yorumlamışlardır. Nahr emri, kurban kesmeye mi, yoksa namazda sağ eli sol el üzerine koyup göğüs hizasında tutmaya mı veya iftitah tekbiri başta olmak üzere tekbirlerde elleri göğüs hizasına kadar kaldırmaya mı delâlet etmektedir? Yoksa kurban kes emri sadece Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimize mi mahsustur? Bu hususta hem ashab ve tabiînin, hem de onlardan sonra gelen müctehid imamların görüşleri farklıdır.

 

Bu sebepten ötürü Hanefi mezhebine göre kurban kesmek farz değil, vaciptir. Çünkü bir emrin farziyeti hem sübut, hem de delâlet yoluyla kâfi olmalıdır. Burada katiyet söz konusu değildir. Kurban kesmeye delalet, zannîdir.

Ayrıca şunu da ifade edelim ki Hanefi mezhebine göre amel bakımından farz ile vacip arasında bir fark yoktur. Fark, inanç bakımındandır. Vaciplerin yapılmasında farz gibi sevap, terk edilmesinde de azap vardır. İnkâr edilmesi bidattir, günahtır. Oysa farzın inkârı küfürdür.

 

Bayramlar, sevinme ve sevindirme günleridir. Bayram, basit çıkarların, kısır çekişmelerin, bencil hırsların, anlamsız kırgınlıkların insan benliğini kuşatan duvarlarını yıkarak kişinin kendini aşması, etrafındakilerin farkına vararak paylaşmanın, kucaklaşmanın ve sevmenin engin ufuklarında kamil insan olmanın tadını doyasıya yaşayabilmesi demektir. Bayram namazlarının topluca, yan yana ve omuz omuza büyük bir coşku ile kılınması, bayramın aynı zamanda birleşme ve bütünleşme demek olduğunu, ayrılık ve farklılıklarda boğulmanın bizi zayıflatacağını, birbirimizin yanı başında olmanın bizi toplum ve millet olarak güçlendireceğini anlatır hepimize.

 

Bu bayrama adını veren Kurban ibadeti, kişinin manen Allah’a yakınlaşmasına vesile olurken, malî yönüyle de sosyal dayanışmayı güçlendir. Kurban ibadeti, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in Allah’a gösterdikleri tam sadakat ve teslimiyeti temsil etmesi yönüyle kişiyi bu yolda ileri bir mertebeye taşırken, aynı zamanda ona paylaşmayı, ötekine yardım elini uzatmayı, bütün insanları sevgiyle kucaklamayı da öğretir.

 

Bu vesile ile Kurban Bayramımızın Tüm İslam Alemine huzur,mutluluk ve Saadet getirmesini Cenab-ı ALLAH’tan niyaz ederim.Kurban Bayramımız mübarek olsun.

 

02/10/2014

 

Karamürsel Saadet Yeni Atanan Müdürleri Ziyaret Ediyor.

Karamürsel'de

Teknolojinin adı;NETA BİLİŞİM.

Karamürsel AKP'de Görevlendirme.

Düğüne Doğa(l) Bakış. 

bottom of page