
Mezarlarımız Tarih mi Oluyor ?
Uzmanlara göre tarihi mezar taşlarının, biçimleri, kitabeleri, süslemeleriyle tarihe ışık tuttuğu belirtiliyor. Bu da onları tarihi birer belge haline getiriyor. Birçoğu tarihi eser değeri taşıyor.
Karamürsel’deki tarihi mezarlıkların büyük bölümü kaderine terk edilmiş durumda. Özel koruma altına almak bir tarafa, birçoğu hiçbir şekilde korunmuyor. Mezar taşları devriliyor, kırılıyor, parçalanıyor, yazıları okunamayacak hale geliyor. Ama daha önemli sorunlar da var. Bazı mezarlıklar tamamen yok olabiliyor.
Şu anda Karamürsel Belediyesi binasının inşaatının yapıldığı Karamürsel Kültür Sitesi’nde
bulunan tarihi mezarlar ve taşları, taşınarak Karamürsel Merkez Mezarlığı’nda bir köşede muhafaza ediliyor. Muhafaza edildiği iddia edilen mezar taşlarından bir taş, şu anda belediye binası inşaatı kenarında terk edilmiş durumda. Yani anlayacağınız tarihimiz böyle korunuyor.
Uzmanlar, “Tarihi mezarlıklar, kültürümüzün sürekliği açısından çok önemli mekanlardır. Tarihi mezarlıklar koruma altına alınmalıdır. Belediyeler bu konuda üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle ortak çalışmalar yapmalıdır” diyor.
Hafriyat yapılan yerin müze müdürlüğü denetiminde yapılması gerekmiyor mu? Karamürsel Belediyesi bu anlamda Kocaeli Müze Müdürlüğü’ne bilgi verdi mi? Kocaeli Müze Müdürlüğü kazı süresince bir arkeoloji uzmanını burada görevlendirdi mi? İşte cevaplanması gereken sorular bunlar.